(Artik siparis uzerine klavye yapiyorum. Detayli bilgi icin Siparis'e bakin)
Universitede aldigim derslerden birinden gecmek icin tek yapmak gereken seminerlere katilmakti. Bu seminerlerden birisinde konusmaci klavye duzenlerinden ve F-klavyenin nasil daha ergonomik ve istatistik olarak ustun bir klavye oldugundan bahsetti. O aksam internette gezinip http://www.dvzine.org/zine/index.html 'yi okuyup Dvorak klavye duzenini ogrenmeye karar verdim.
Note
|
Neden dvorak klavye kullandigimi soranlara cevap vermekten usanip su minik siteyi hazirlamistim: http://aecepoglu.com/why-dvorak |
Huyumdur da bir fikri sonlandiramayip arastirmaya ve gelistirmeye calisarak vakit harcamak. O yuzden sandalye ustundeki rahatini onemseyen biri olarak soru sormaya devam ettim.
-
Artik daktilo kullanmadigimiza gore neden Q tusu hala A tusunun uzerinde degil de biraz daha kenara konuluyor?
-
Neden on-parmak kullanirken iki elin parmaklari farkli eksenlerde hareket ediyor? (sol elin isaret parmagi R tusuna basmak icin F tusundan kalkip orta parmaga yaklasarak yukari cikiyor. Sag elin isaret parmagi ise J tusundan kalkip parmagin dogal kivrim ekseninde yukari cikarak U tusuna basiyor)
-
Neden kullanmadigim tuslar standart olarak her klavyede geliyor? F3 ve F4’e su ana kadar iki kere basmis olabilirim, o da tuslari temizlerken. Menu/Compose ve Capslock tuslari da boyle…
-
Benim babam boyle pasta yapmayi nerede ogrendi?
Bu konulari evvelden konusan/tartisan kisiler terimler kullanmislar. Ilkine "row stagger" diyorlar, biz "kayik satir" diyebiliriz belki. "Staggered" olmayan klavyelere de "ortholinear" diyorlar.
Bakiniz bir ortholinear klavye:
Vim ekolunden gelen biri olarak zaten ne yon tuslarini ne de numpad’i kullaniyorum. Numpad’i olmayan klavyelere TKL (ten keyless , her ne kadar numpad’de 10’dan fazla tus olsa da) ya da 80% deniyor. Yon tuslarinin oldugu bolumu de atarsak 60% limitine inmis oluyoruz. "Preonic" denilen klavye ortholinear 60% bir klavye mesela:
"Ben sayilari da istemiyorum. Farkli tus kombinasyonlari ile sayilari basarim ben" dediginizde de Planck isimli klavyeyi bulmus oluyoruz:
Bu kadar az sayida tusun nasil yeterli oldugunu su video’dan ognerebilirsiniz:
Peki ben bu klavyeyi ikiye ayirmak istiyorum derseniz? O tasarimi da biri bulmus, adi "Lets Split"
Peki "benim orta parmagim isaret parmagimdan uzun. Neden E tusu R tusu ile ayni hizada?" sorusu aklinizda canlandi ise onun cevabi da "ErgoTravel" olabilir:
Ki "ergotravel" denen klavye aslinda "ErgoDox" isimli klavyenin biraz daha ufak hali. Buyrun "ErgoDox EZ":
Parmaklarinizin bir duzlemdeki degil de ic-bukey bir yuzeyde daha dogal hareket edebilecegini dusunuyorsaniz o zaman karsinizda "Dactyl":
Ve bas-parmagin sorumlu oldugu tuslarin alternatif dizilimli hali "Dactyl Manuform"
Istege Gore Klavye
Cok sevgili Dogukan’in (isterse buraya sitesine giden bir link de koyarim) 3D yazici almasi ve benim bu klavyelerden yapma istegimi kabul etmesi uzerine Dogukan ile birlikte bi’kac klavye yaptik, bi’kac daha yapmakta/fikir-gelistirmekteyiz.
Ilk klavyemiz; gittigim yerlere benimle gelecek bir Pteron:
Gunluk kullanimim icin bir Dactyl Manuform:
Diger yaptiklarimizin ve yapacaklarimizin da resimlerini buraya eklerim zamanla.
Ama bu surec oldukca keyifliydi ve biz daha fazlasini yapmak istiyoruz. Bu yuzden gelir amaci gutmese de harcanan vakte degmesi kosuluyla istek/siparis uzerine klavye yapmaya karar verdik. Henuz bir fiyat cetveli yok, olunca burayi guncellerim.
Siparis Vermek Icin
Siz de bir klavye siparisi vermek istiyorsaniz aec \@ mm \. st
adresine eposta atabilirsiniz.
Klavye tipi, switch ve keycap tercihleri ve varsa bunlarin temin edilmesini istediginiz yerleri belirtin. Diger istek ve fikirleriniz var ise onlardan da bahsedin.